Αστυπάλαια
η πεταλούδα του Αιγαίου

Η Αστυπάλαια είναι νησί των Δωδεκανήσων με ιδιαίτερη επιρροή από τις Κυκλάδες, καθώς θεωρείται ως "γέφυρα" που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα συνδυάζοντας μοναδικά την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των Κυκλάδων και την φυσική ομορφιά των Δωδεκανήσων.

Η Αστυπάλαια και το αρχιπέλαγος της έχουν πολλές και όμορφες παραλίες που φτάνεις εύκολα από την στεριά. Η θάλασσα είναι καθαρή και κρυστάλλινη. Απλώνεται με το ιδιαίτερο σχήμα πεταλούδας με ελικοειδής ακτές σε μια νοητή ευθεία 20 περίπου χιλιομέτρων, για αυτό και την χαρακτηρίζουν ως η "πεταλούδα του Αιγαίου". Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το λευκό των σπιτιών της. Νησί με πλούσια ιστορία, παράδοση, μοναδικές εικόνες με όμορφα άσπρα σπιτάκια και ασβεστωμένες αυλές με βουκαμβίλιες, γραφικά ξωκλήσια, αποτελεί ιδανικό τόπο για ήσυχες διακοπές.

Η ονομασία της (που σημαίνει «παλιά πόλη») αποδίδεται, σύμφωνα με τη μυθολογία, σε μια αδελφή της Ευρώπης, τη μητέρα του βασιλιά Μίνωα. Η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν κόρες του Φοίνικα και της Περιμήδης. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκαν ο Αγκαίος και ο βασιλιάς της Κω Ευρύπυλος.

Σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι του οδικού δικτύου είναι ασφαλτοστρωμένο και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση και στο υπόλοιπο μέρος, αξιοποιώντας όλο το νησί. Οι διαστάσεις της Αστυπάλαιας που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες επιτρέπουν στον επισκέπτη να φτάνει σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού σύντομα. Διαθέτει ένα αεροδρόμιο μεσαίων διαστάσεων που επιτρέπει την σύνδεση με την Αθήνα και τα μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου. Οι ναυτιλιακές συνδέσεις παρ'όλο που δεν είναι τόσο συχνές όσο στις Κυκλάδες, επιτρέπουν γρήγορες και αποτελεσματικές μεταφορές τόσο των επιβατών όσο και των εμπορευμάτων.

01 Castellano Village
02 Παραλίες
Λιβάδι
Καμινάκια
Κουνούπα
Στενό
Πλάκες
Μπλε λιμανάκι
Σκοινώντας
Έξω Βαθύ
03 Αξιοθέατα
Ανάληψη (Μαλτεζάνα)
Χώρα (Αστυπάλαια)
Δρακοσπηλιά
Σπηλιά Νέγρου